Roamingul – marketing facut pe dos.

Lucrurile facute impotriva naturii sunt al naibii de iritante. Nu pot sa inteleg sub nici o forma logica functionarii unui telefon in roaming. Mai exact, de ce pentru a vorbi cu orice numar din tara trebuie sa formez inaintea lui, codul de tara.

Dupa logica mea, serviciul ar trebui sa functioneze asa:

 • abonatul x e in tara y si e conectat in reteaua z
 • reteaua z stie din ce tara e abonatul x (mi-e greu sa cred ca poate fi altfel sau ca identificarea ar genera costuri)
 • e de bun simt ca abonatul x va forma in 99,9% din cazuri numere din agenda sa, adica din tara sa. In concluzie, apelurile trebuie redirectionate automat catre tara de bastina, exact cum au fost formate.
 • daca abonatul x ar dori sa apeleze un numar local din tara in care se afla ar trebui indrumat sa formeze codul tarii respective in fata numarului.

Eu unul as fi fericit cu un astfel de sistem. Adica unul care imi respecta nevoile si obiceiurile si nu ma pune sa muncesc in plus. Ce parere aveti? Daca stie cineva si explicatii din interior, cu atat mai bine.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

7 Comentarii »

 
 • Jan spune:

  Mi se pare foarte buna ideea, mai ales pentru cei care merg des prin alte tari, poate deveni frustranta treba cu codul de tara.
  Eu mi-am facut un obicei sa salvez numerele des folosite cu codul de tara in fata.
  Probabil insa ca ar fi un cosmar de implementat din cauza multitudini de operatori si nu ar avea nici un return de pe urma acestei miscari.
  Daca stau sa ma gandesc, pe un smartphone ar fi chiar simplu de implementat un program rezident care sa verifice daca esti in roaming sau nu si sa actioneze conform scenariului descris de tine.

 • RobertP spune:

  Eu am observat ceva foarte interesant. Cu telefonul pe Vodafone sunam direct fara prefix numerele din agenta care erau din Orange dar nu puteam sa sun numerele Vodafone direct.
  Acum nu sunt sigur daca era particularitatea unor retele anume sau functiona in toate prin care am fost „conectat”. Am trecut prin 4 tari si in toate a fost la fel.

  Situatia mi-a fost confirmata de o colega exact in aceeasi situatie. Suna din Vodafone direct pe Orange, dar nu si pe Vodafone fara prefix.

  Chiar sunt curios daca apare cineva sa ne lamureasca cu info din interior.

 • Radu spune:

  Ca idee poti suna numere din tara in care esti fara prefix de tara, pentru ca odata „logat” in reteaua respectiva el te considera „de-al lui”.
  una peste alta e adevarat ca numerele de telefon si comportamentul de genul asta nu sunt reglementate international, asa ca fiecare retea practic decide cum crede ca e mai bine sau cum le este mai usor. de aici si brambureala.

  • Radu Apostolescu spune:

   Tocmai asta ziceam ca mi se pare pe dos: sa pot suna fara prefix numere locale de care nu am nevoie si sa muncesc (in vacanta :)) sa pot suna acasa. Nu cred ca e vorba de reglementari… asa cum am spus in titlu eu zic ca e marketing – produsul e conceput prost. Si cum nu e un diferentiator usor de promovat nici nu-si bate nimeni capul…

   La toate asta adun un bug (singurul ? :)) al iPhone: nu recunoaste numerele decat strict cum sunt stocate. Din partea mea le-as stoca pe toate cu cod de tara pentru ca ar merge si in tara si afara… dar stimabilii de la Apple nu s-au gandit la asta.

 • Ionut Ciucanu spune:

  Apple s-a gandit si la problema asta iar cu iPhone-ul n-am avut probleme de genul asta pana acum. 🙂

  • Radu Apostolescu spune:

   S-a gandit de curand… sau mai demult? 🙂 Daca poti fii mai explicit, ti-as ramane recunoscator.
   Felicitari pentru fotografii.

 • cristi spune:

  http://www.starhome.com/data/uploads/Pdf/Intelligent%20Call%20Assistant%20Service%20Brief_V650.pdf

  Solutii exista. Unele retele le-au implementat, alte (inca) nu. Motivele sunt diverse (lipsa de interes, bani, etc). Cred…

 

Discutam ?

XHTML: Poti folosi tagurile: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>