Legiferarea Internetului – inceputul?

Citeam mai devreme un articol despre propuneri legislative in UK si Franta prin care celor care descarca ilegal fisiere sa le fie restrictionat accesul la Internet. Informatia din articol imi suna cel putin ciudat (adica… pedeapsa pentru hotii de buzunare din autobuze ar trebui sa fie interdictia de a mai merge cu autobuzul?), dar conteaza mai mult esenta – ca haiduciile de pe Internet vor incepe sa fie tratate si abordate ca in cazul celor din mediul offline. Este suprinzator cum mediul online, mult mai monitorizabil decat cel offline, inca mai permite fapte demult clasificate si condamnate in afara lui. Fapte care, din pacate, preluate (=prelucrate) si amplificate de oameni avizi de senzational creaza inca anxietate fata de mediul online si o aura negativa artificiala.

Sa fim seriosi, controlarea fenomenului downloadurilor ilegale este realizabila probabil cu costuri mai mici decat cele ale campaniei tip sperietoare pe care o auziti la toate radiourile. Vorbesc de fenomenul de masa si de masuri care ar reduce cel putin 80% din volumul pirateriei.

In articolul la care ma refeream n-am mai inteles o chestie: ce legatura are dreptul fundamental de acces la Internet cu infractorii? Libera circulatie este un drept fundamental al omului, dar cei care sunt condamnati pentru furt isi pierd, cel putin temporar, acest drept, nu?

Despre aceleasi lucruri, pe meleagurile .ro aici

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 Comentariu»

 
  • ana spune:

    la o prima vedere s-ar putea spune ca ai dreptate, insa lucrurile nu stau tocmai asa, cred eu. De exemplu una dintre pedepsele complementare la pedepsele privative de libertate intedictia de a se afla in anumite localitati sau pierderea drepturilor parintesti. Ceea ce vreau sa spun este ca astfel de prohibitii exista de mult timp ca pedepse pentru savarsirea unor infractiuni. Pedeapsa in sine are, pe langa rolul preventiv, are si rolul punitiv si limiteaza drepturile individului caruia i se aplica. Dreptul de libera circulatie despre care vorbesti tu este pur si simplu unul dintre acestea. Eu am impresia ca tratezi o astfel de idee ca si cum ea ar fi noua, or ea exista de multa vreme. Spre exemplu, si in Condul penal al Principatelor Unnite Romane din 1864 exista pedeapsa cu pierderea drepturilor parintesti – inclusiv dreptul de a fi tutore sau curator; pierderea dreptului de a fi jurat (pe vremea aceea asa se desfasurau procesele) putea fi una dintre pedepse. La fel si pierderea dreptului de a alege si de a fi ales. En fin, ceea ce vreau sa spun este ca o astfel de idee nu este „inceputul” a nimic ci aplicarea unui principiu care exista de multa vreme. De altfel, referitor la exemplul tau cu hotii de buzunare, mie nu mi se pare nimic in neregula in a le interzice pe o anumita perioada sa circule cu autobuzul.:) Ba chiar as sustine o astfel de initiativa! Desigur, este doar opinia mea.

 

Discutam ?

XHTML: Poti folosi tagurile: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>